Welke kattenbak is het beste voor jouw kat?

Zoals elke kattenliefhebber, wil jij alleen het allerbeste voor jouw vriendje. Maar wat is nou de beste kattenbak voor jouw kat? Dat hang helemaal af van het soort kat en je woonsituatie. Sommige katten hebben veel behoefte aan privacy, terwijl andere katten liever helemaal niet op de kattenbak komen en hun behoefte liever buiten doen. Dat laatste wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen, in verband met boze buurmannen die niet blij zijn met kattenpoep in hun tuin. Meer informatie over de juiste plek van de kattenbak, de juiste vulling en de soorten kattenbakken vind je hier.

Zelfreinigende kattenbak

Tegenwoordig zijn er ook ‘zelfreinigende’ kattenbakken te krijgen. Dit zijn kattenbakken die door middel van een draai- of zeefsysteem zelf urine en ontlasting uit de bak scheppen. Deze raad ik absoluut niet aan. Als het mechanisme gaat werken terwijl je kat op de bak zit, kan die zo schrikken dat hij er niet meer op wil. Dat staat dan nog los van de prijs en de kans dat het mechanisme stuk gaat.

Open en dichte kattenbak

Dit type kattenbak is zeer geschikt voor de wat nerveuzere kat. Doordat de bak open is, kan hij alles in de gaten blijven houden. In principe is een teiltje met kattengrind erin genoeg als open kattenbak, maar goede open kattenbakken hebben een rand die voorkomt dat het grind bij het graven uit de bak valt.

Een dichte kattenbak heeft het voordeel dat het minder gaat stinken. De meeste dichte kattenbakken hebben een klapdeurtje. Katten hebben een hekel aan deze deurtjes. Ze helpen ook niet tegen nare geurtjes. Kies je dus voor een dichte kattenbak, gebruik hem dan zonder het deurtje. Je kat zal je dankbaar zijn!

Speciale gevallen

Als je kittens gaat opvoeden, kan je beter meerdere kattenbakken nemen. Zo kom je er al snel achter wat hun voorkeur is. Voor hen is het op deze manier een spelletje. Heb je een hele grote kat? Dan heb je ook een grote kattenbak nodig. Speciaal voor de grote katten zijn er xl kattenbakken.

Welke vulling?

Je hebt niets aan een goede kattenbak zonder de juiste kattenbakvulling. Ik raad voornamelijk de klonterende soorten aan. Deze nemen het vocht volledig op, waardoor je de plasjes en poepjes van je kat makkelijk uit de bak kunt scheppen. Deze komen ook in milieuvriendelijke varianten, wat ik natuurlijk alleen maar aan kan raden!